søndag 19. oktober 2014

Timefeel og gehør med verdens beste


Slagverkstudenter har behov for å lære lytting. Ikke det å høre på trommeslagere, men å høre på andre musikere. Høre hva de spiller og hvordan du kan støtte deres timefeel og groove med ditt trommespill.

Hva slags timefeel har Stevie Wonder? Hvordan fraserer Michel Brecker? Hva skal til for å få trumpetspillet til Miles Davies å swinge?

Ved å lytte musikalsk til disse musikerne kan man finne groove, time og feel.

Hvordan? 
For å trene studenter i dette må man ha en samling med lyd som egner seg til slik lytting. Derfor samler jeg opp acapelle-tracks og andre spennede innspillinger hvor det gjene mangler trommer.

Lytt først
La studentene først lytte til sangene og høre etter hvordan time, feel, energi og dynamikk er. Alle disse fire er like viktige og er tydelige pekepinner for hvordan man skal angripe egen versjon.

Lytt nytt
Finn så originalen og hør etter hvordan de har løst time, feel, energi og dynamikk. Hva hører dere nå? Er dere enige? Er det musikalsk? Eller er det tidsepoken som har overstyrt musikliteten?

Rammearr
La så studentene skrive ned et rammearr med utgangspunkt i VOKALEN. Hva skjer? Hvordan er dynamikken? Hvordan er feelingen og energien?

Finn fraser og rytmiske elementer, pauser og åpninger i arrangementet hvor trommestemmen kan løfte låta. Spill sammen med vokalen - ikke sammen med det original arrangemenet. Skap noe nytt og eget som passer med vokalen og teksten - slik den er - naken og pure!

Orkestrer
Jobb med ulike orkesteringer og stilarter. Jobb med sound, klang og uttrykket. Bruk visper, klubber, hender, fingre og stikker. Bruk ulike tuning. Med eller uten snares på skarptrommen.

Gå gjerne inn i teksten for å finne inspirasjon. Prøv å tenke låta helhetlig - sammen med vokalisten.

Record fremføringer
Gjør opptak av dette på undervisningstimer...eller får studentene til å sende deg egne opptak fra øvingen hvor de fremfører et arrangement. Del gjerne dette emd de andre studentene. Samle opp ulike tolkninger slik at de kan høre hverandres øving. Det er supert å øve digital sammen!

Marvin Gaye
Her har dere et eksempel jeg fant i dag. Vokalen til Mavin Gaye er isolert fra et TV_opptak og dere kan jo se hvordan dere klarer å spille trommer - eller hvilket som helst instrument for den sals skyld - sammen med mesteren av soul.

 

Michael Jackson
En annen stor artist som også er kjent for god time og feel er Michael Jackson. Her er et track med han som kan inspirerer til å trene lytting mens studentene lager gode trommekomp. 


Vil du ha mer? 
Her er en spilleliste på YouTube med divers artister som Peter Gabriel, Police, Elton John osv. Jeg har hentet begge eksemplene over fra denne lista, men jeg har også redigert bort pausene i introen på sangene.

Anyway - gjør som du vil, men del gjerne Soundloudfiler med meg ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar